Mida põnevat pakuvad Setomaa muuseumid

Setomaal on palju võlusid, mida avastada – teistsugune keel ja kultuur, puhas õhk ja ilus loodus, lahked inimesed ja suvi täis põnevaid üritusi. Kas teadsid, et Kagu-Eesti on siinne ainus kontinentaalsesse kliimavöötmesse jääv piirkond? See tähendab, et talved on Setomaal külmemad ja lume rohkemad kui mujal Eestis ning suved seevastu jällegi päikeselisemad ja soojemad.

Omal käel Setomaad avastades saab keele ja kultuuriga tutvust teha sõites läbi erinevate külade ja valides külastamiseks mõne suurürituse nagu Seto Folk, Seto Kuningriik või Kostipäev, mis on kohalik kodukohvikutepäev. Õnneks pakub Setomaa mitmeid võimalusi kultuuri ja loodusega tutvumiseks, ka neile kel rahvarohked üritused ei istu, kuid ometi tahaks kohalikke inimesi näha ja kuulda elust Setomaal.

Seto kultuuri erinevate aspektidega tutvumiseks pakuvad head võimalust Setomaal paiknevad muuseumid. Sel aastal võiks ehk kohalike aarete avastamist alustada Värskast, kuna siin leidub selleks mitmeid võimalusi. Laias laastus võib öelda, et Värska aleviku ühes otsas asub Värska kuurortravi- ja veekeskus ning teise otsa jääb Värska mineraalvee vabrik. Mõlemad asutused tuginevad oma teenustel Setomaa looduslikele maavaradele, mis tõttu on Värska pälvinud ka kuurortpiirkonna tiitli. Värska põnevast ajaloost 1920-30ndatel ning siin leiduvatest maavaradest saate aimu, kui astute sisse Värska külastuskeskus - Reegi majja, mis valmib 2020 aasta kevadeks ning avatakse külastajatele 16. mail. Seal jagub uudistamist kogu perele. Lisaks pakub kindral Nikolai Reegi kunagise suvemaja ümbrus olenevalt aastaajast võimalust ujuda või sõita vesirattaga maalilisel Õrsava järvel või hoopiski uisutada maja esisel tiigil. Lisaks kulgeb siit mööda ka paraja pikkusega Õrsava matkarada, mis pakub peale looduse nautimisele ka võimalust lähemalt tutvust teha Värskas I vabariigi ajal tegutsenud Põhjalaagriga.

Reegi maja juurest edasi liikudes jõuate peagi Seto tsäimaja ja Värska talumuuseumi juurde. Tsäimajas saab kosutada end suures osas kohalikust toorainest valmistatud ja traditsiooniliste retseptide järgi valminud roogadega. Toidud serveeritakse käsitööna valminud savinõudelt ning kõrvu kostavad seto laulud ja pillimäng. Tsäimajaga kõrvu asub Värska talumuuseum, kus saab tutvuda seto pere eluoluga 100 aastat tagasi. Siin on võimalik vaadata üle 20. sajandi alguse rikka seto pere talumajapidamine – astuda sisse igasse ruumi, vaadata üle parasjagu avatud ajutised välja panekud ning hiljem leida end ka muuseumi käsitööpoest, kus kogu kaup kohalike meistrite tehtud.

Värskas olles on kindlasti põhjust sõita edasi Saatse poole, kuna tee sinna viib otse läbi Venemaa ning see on ainus koht, kus saate Venemaalt läbi sõita ilma viisat omamata. Kuid peatuda ja jala kõndida seal ei tohi - Sellised on Saatse saapa reeglid! Saatse ise on väike, kuid pika ja rikkaliku ajalooga kirikuküla. Sealse küla ja kiriku lugude kohta kuulete Saatse muuseumis, mis on olnud nii kunagine mõisahäärber kui ka koolimaja. Ühtlasi on tegemist Setomaa kõige piiriäärsema muuseumiga. Sealne väikene 1,5 kilomeetrine matkarada kulgebki täpselt piiriga paralleelselt võimaldades näha piiriposte ja lähenemist keelavaid hoiatavaid linte ning liivariba. Kuna Setomaal on naised olnud alati koduhoidjad ja mehed need kes piire võivad murda, siis saate just siin muuseumis rohkem teada seto meeste elust ning sellest kuidas piiride muutumine on Setomaal inimeste elusid mõjutanud. Ka 2020 aasta Kuningriik toimub tegelikult üsna Saatse külje all Kolossova külas ning sealt kaudu ongi mugav sõita edasi Obinitsa muuseumi poole.

Kohalikud inimesed teevad nalja, et kui Värska oleks justkui Setomaa Tallinn, siis Obinitsa on Tartu – kultuur elab siin. Seda kinnitab ka fakt, et 2015. aastal oli just väikene Obinitsa küla kõikide Soome-Ugri külade kultuuripealinn. Sellest ajast alates on Obinitsas olemas ka oma lipuväljak, kus lehvimas kõikide Soome-Ugri rahvaste lipud. Obinitsa sümboliks on aga Lauluema kuju, kust avaneb ka imeilus vaade Obinitsa järvele. Keda rohkem huvitab setode UNESCOsse kantud iidne laulutraditsioon – seto leelo, siis tuleks kindlasti sisse astuda Obinitsa muuseumisse. Läbi seto naiste lugude ja seto keele räägitakse seal muuseumimajas just leelost ning selle olulisusest läbi sajandite. Gruppide hulgas on väga populaarne Rõivile panemise programm, mille käigus üks või kaks grupiliiget saavad end hetkeks tunda setona. Nende abil näidatakse teistele, kuidas seto naine ja mees peaksid traditsioonide kohaselt rõivil ehk riides käima. Obinitsa muuseumi kõrval asub ka tsässon, väike külakabel, kuhu võimalik samuti sisse astuda. Ette tellides on võimalik külastada Tobrova külas asuvat Luikjärve talukompleksi. Enne Setomaale tulekut tasub alati pilk peale visata ka muuseumites toimuvate sündmuste kalendrile – suvejooksul korraldatakse teemapäevi ja kontserte, jahedamal ajal võib mõnest õpitoast või loengust osa saada ning setode vanakalendri tähtpäevi ja pühasid tähistatakse aastaringselt.